Moliūgų duonelė su alyvuogių aliejumi ir medumi

Pagalvojus apie moliūgus, mintys nusikelia už Atlanto. Ir ne veltui. Moliūgai buvo vienas iš maisto produktų, naudojamų vietos amerikiečių – indėnų, o vėliau puikus atradimas piligrimams. Dabar ši daržovė dažnai siejama su amerikietiška virtuve, kurioje moliūgas naudojamas tiek saldiems, tiek rimtesniems patiekalams, nuo saldainių ir pyragų iki sriubų ir pagrindinių patiekalų, kaip lazanija ir troškiniai. Moliūgų pyragas užima tradicinio gardėsio vietą Padėkos Dienos metu, o išskaptuotos galvos ir žibintai primena Helouvyno šventes. Amerikoje moliūgai netgi turi savo festivalius, kuomet ūkininkai tarpusavyje varžosi kieno moliūgas didžiausias ir sunkiausias. Pavyzdžiui, praeitais metais vykusiame festivalyje “GREAT PUMPKIN FESTIVAL  and WEIGH-OFF“, kuris vyko Tenesio valstijoje, pirmos vietos laimėtojas Jimmy turėjo moliūgą, kurio svoris buvo tikrai įspūdingas – 298,8 kg. Lietuvoje užauginto šio oranžinio džiaugsmo rekordinis svoris – 158 kg. 

Mūsų šalyje auginamos ankstyvosios moliūgų veislės. Tiesą sakant, jie man nesisieja su lietuviška virtuve ir nors dažname darže galima sutikti vieną kitą apskritą oranžinį kamuolį, niekada nežinau ką iš jų kas gamina. Džemus? Sriubas? Ar augina, tik kad augina? Turbūt kyla tokios mintys, kadangi vaikystėje neteko dažnai su juo susidurti. Kadangi šiemet darže užderėjo jų ne vienas ir ne du, reikia imtis veiksmų ir padaryti gerų dalykų iš jo. Netgi sakyčiau atrasti šią daržovę. Pirmas šių metų kepinys, tai moliūgų duonelė, kurios paruošimo principas man primena bananų duonelę, kuomet naudojama trinta tyrė, suteikianti drėgmės. Šis kepinys taip pat kilęs iš Amerikos, kaip ir daugelis kitų moliūgų patiekalų.

moliūgų duonelė

Duonelė drėgna ir kvapni, viršutinė luobelė traški, o vidus minkštas. Neprašoviau pro šalį pasirinkusi receptą. 

MOLIŪGŲ DUONELĖ SU ALYVUOGIŲ ALIEJUMI IR MEDUMI

Receptas: The Flour Sack

1 standartinės kekso forma:
1 puodelis – 250 ml

  • 1/2 puodelio (125 ml) avižinių miltų,
  • 1 1/4 puodelio kvietinių miltų,
  • 1 a. š. kepimo miltelių,
  • 1/2 a. š. sodos,
  • 3/4 a. š. druskos,
  • 1 a. š. cinamono,
  • 2 a. š. malto muskato,
  • 1/4 a. š. maltų gvazdikėlių,
  • 1/4 a. š. malto imbiero,
  • 1 1/4 puodelio moliūgų tyrės,
  • 1/2 puodelio ypač tyro alyvuogių aliejaus,
  • 1/2 puodelio skysto medaus,
  • 2 kiaušiniai,
  • moliūgų sėklos, avižiniai dribsniai, rudasis cukrus (apibarstymui).

Gaminimas:

1. Pasiruoškite moliūgų tyrę. Nuplaukite ir perpjaukite moliūgą pusiau, išimkite sėklas. Supjaustykite jį skiltelėmis, nulupkite žievę. Man prireikė ketvirtadienio vidutinio moliūgo.

2. Minkštimą supjaustykite nedideliais kvadratėliais.

3. Sutrinkite viską virtuviniame kombaine arba elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Pamatuokite kiek gavosi ir jei trūksta – sutrinkite dar šiek tiek minkštimo.

4. Viename dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir prieskonius. Kitame iki vientisos masės išplakite moliūgų tyrę, alyvuogių aliejų, medų ir kiaušinius.

5. Suberkite miltus į skystąjį plakinį ir elektriniu plaktuvu lėtai išplakite iki vientisos masės. Darykite tai trumpai, vos keletą sekundžių, tik kol miltai bus visiškai įsimaišę.

6. Skardą išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą.

7. Viršų apibarstykite moliūgų sėklomis, avižiniais dribsniais ir ruduoju cukrumi (naudojau fariną).

8. Kepkite 180’C 45 – 60 min. Po 45 min. patikrinkite mediniu smeigtuku ar duonelė jau iškepusi, jei ne, toliau palikite kepti. Man prireikė dar 15 min., po patikrinimo. Iškepusią atvėsinkite ant grotelių. Patiekite atvėsusią arba dar šiek tiek šiltą. 

moliūgų duonelė

Pastabos:

  • Avižinius miltus galite mėginti pakeisti ruginiais miltais.
  • Tešlą galite papildomai pagardinti sėklomis, riešutais, šokolado gabalėliais ar papildomu vienu kitu šaukšteliu prieskonių.

moliūgų duonelė——————————————————————————————————————-

About these ads

4 thoughts on “Moliūgų duonelė su alyvuogių aliejumi ir medumi

  1. Keista, kad niekas dar nepakomentavo, bet šita duonelė yra tokia, tokia gardi.. Kepiau irgi apie valandą, iškilo nuostabiai, ne per drėgna (bet tikrai drėgna), visi skirtingi skoniai sukuria harmoniją, jau žinau, kur likusią moliūgo dalį panaudosiu Ačiū už dalybas!

  2. O tai nereikia moliugo tyrei miugo kepti? O jei bandyciau su standartine tyre, kaip manote ar gautusi? Dekui

    • Taip, tradicinei, tikrai tyrei jį reikia kepti, tačiau šį kartą aš naudojau nekeptą.
      Naudokit standartinę tyrę, tik stebėkit kepimo laiką, nes jis gali šiek tiek sutrumpėti :)

Parašykite komentarą

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Sekti

Gaukite kiekvieną naują įrašą į savo dėžutę.

Prisijunkite prie kitų 53 pasekėjų

%d bloggers like this: